• Novinky

            • OZNÁMENIE o čase a priebehu povinného zápisu detí do 1. ročníka základných škôl pre školský rok 2024/2025

            • V súlade s § 19 a § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len ,,zápis").

              V základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Karlova Ves (ďalej len „Karlova Ves“) sa zápis detí do l . ročníka základných škôl (ďalej len „škola“) pre školský rok 2024/2025 uskutoční v dňoch:

               

              19. apríla  2024 – piatok, od 15:00 h. do 18:00 h.

              20. apríla 2024 – sobota, od 08:00 h. do 12:00 h.

               

                          Vo výnimočných prípadoch, na základe žiadosti zákonného zástupcu a po dohode s riaditeľom školy, môže byt' dieťa zapísané aj v inom náhradnom termíne.

               

               

              • Zákonný zástupca je povinný prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole dieťa, ktoré do 31.8.2024 (vrátane) dovŕši šiesty rok veku a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, bez ohľadu na to, kde žije, bez ohľadu na to, či dosiahlo školskú spôsobilosť.
              • Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky.
              • Zákonní zástupcovia sa zúčastnia zápisu spoločne so svojím dieťaťom (v prípade, ak sa zápisu zúčastní s dieťaťom len jeden zákonný zástupca, je potrebné priniesť aj súhlas druhého zákonného zástupcu).
              • Zákonný zástupca pri zápise predkladá rodný list dieťaťa a občiansky preukaz na získanie údajov, požadovaných podľa zákona.

               

              Prihlášky:

              Riaditeľ základnej školy spolu s termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí na vzdelávanie v základnej škole. Spôsob, formu a priebeh zápisu si škola určuje samostatne. Základné školy využívajú ako prihlášku formulár zo školského informačného systému alebo formulár zverejnený na webovom sídle základnej školy.

              Pre viac informácií odporúčame sledovať webové stránky škôl.

               

              Osobné údaje:          

                          Školy pri zápise dieťaťa do 1. ročníka požadujú podľa § 20 ods. 4 školského zákona  nasledovné osobné údaje o dieťati: meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresu trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa alebo žiak obvykle zdržiava, rodné číslo, štátnu príslušnosť, národnosť. Ďalej osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu: titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, adresu trvalého pobytu, alebo adresu miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, kontakt na účely komunikácie.

               

              Iné údaje:

                          Pri zápise dieťaťa do prvého ročníka sa zisťuje aj záujem rodičov o výber povinne voliteľného predmetu náboženská výchova alebo etická výchova a predbežný záujem o stravovanie sa v školskej jedálni, záujem o školský klub detí (ŠKD) vyjadrený na zápisnom lístku.

               

              Ďalšie informácie:

               

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, určenom všeobecne záväzným nariadením mestskej časti č. 1/2018 o školských obvodoch pre základné školy a spojenú školu v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Karlova Ves a o mieste a čase zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v znení všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2021. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku aj v inom školskom obvode v prípade, ak má škola dostatočné kapacitné možnosti. Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej dochádzky žiakov, ktorí k 31. augustu 2024 (vrátane) dovŕšia najmenej šesť rokov veku a ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy.

               

              Ak je pravdepodobné pri povinnom zápise dieťaťa, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31.augusta 2024 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ základnej školy odporučí zákonnému zástupcovi, aby dieťa pokračovalo v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu.

              Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole, je nutné, aby  zákonný zástupca písomne oznámil túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa. Ak zákonný zástupca základnej škole oznámi, že jeho dieťa nezačne plniť povinnú školskú dochádzku, pretože bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, riaditeľ príslušnej základnej školy podľa §5 ods. 3 písm. a) zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodne o neprijatí žiaka do školy s odôvodnením, že dieťa na základe informácie zákonného zástupcu pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

               

              O prijatí dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami rozhoduje riaditeľ školy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa. K žiadosti sa prikladá písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

              Do základnej školy sa prijímajú aj žiaci so všeobecným intelektovým nadaním na základe žiadosti zákonného zástupcu a písomného vyjadrenia zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

               

              Zákonní zástupcovia môžu výnimočne požiadať o prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky aj keď do 31.8.2024 nedovŕši šiesty rok veku. K žiadosti sa prikladá súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a súhlasné vyjadrenia príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v spádovej základnej škole, ak zákonný zástupca nevyberie inú školu. V prípade, že zákonný zástupca zapíše dieťa aj do inej školy, v inom školskom obvode, alebo do školy neštátneho zriaďovateľa a dieťa je prijaté do viacerých škôl, rodič bezodkladne oznámi riaditeľovi spádovej školy, na ktorú školu dieťa nastúpi.

               

                          Plnenie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, ktoré žije so svojim zákonným zástupcom dlhodobo v zahraničí

               

              Zapísať dieťa, ktoré má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, možno zo zahraničia aj na diaľku prostredníctvom splnomocnenej osoby, ktorá sa preukáže rodným listom dieťaťa, splnomocnením od zákonného zástupcu dieťaťa a svojím občianskym preukazom.

              Rozhodnutie o povolení navštevovať základnú školu v zahraničí vydá riaditeľ na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorá musí obsahovať: meno, priezvisko dieťaťa, bydlisko dieťaťa, rodné číslo dieťaťa, názov a adresu školy, ktorú bude dieťa v zahraničí navštevovať. Riaditeľ dohodne so zákonnými zástupcami ďalšie podmienky vzdelávania v zahraničí.

              O prijatí dieťaťa do 1. ročníka rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2024.

               

              Ak riaditeľ prijme žiaka s trvalým pobytom mimo územia mestskej časti Bratislava-Karlova Ves, zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt do 30. júna 2024.

               

              Ak nemožno umiestniť dieťa do základnej školy, riaditeľ tejto školy informuje zákonného zástupcu dieťaťa a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve, ktorý následne určí školu, v ktorej bude dieťa plniť povinú školskú dochádzku, alebo zabezpečí inú formu jeho vzdelávania v zmysle školského zákona.

               

                   V prípade, ak zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, dopustí sa priestupku, za ktorý mu obec uloží pokutu  podľa §  37 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vo výške od 30 eur do 331,50 eur, a to aj opakovane.

            • 2. školské kolo biologickej olympiády v kategórii F

            • V utorok 19.03.2024 sa uskutočnilo 2. školské kolo biologickej olympiády v kategórii F, čo sú žiaci 3. - 5. ročníkov súťažiaci v družstvách. V tomto školskom roku máme jedno družstvo zložené z týchto piatakov: Olívia Mikuška a Júlia Pašková z 5.A a Ema Minarovičová, Matej Katreniak a Patrik Pavelka z 5.C. Toto naše družstvo sa volá Karloveské krivonosy.

              Učenia sa na 2. školské kolo bolo skutočne dosť. Veď vedieť podrobne o 12 druhoch živočíchov z našich lesov nie je popri ostatných školských povinnostiach jednoduché. Všetci zvládli náročný test i praktickú časť.

              Viac ako výsledky z testu je teraz dôležitá chuť pokračovať do posledného 3. školského kola, kde nás v téme ZELENÝ LES čaká (opäť podrobne) 12 druhov jarných bylín, urobenie herbára a vyhotovenie kresieb.

              Verím, že títo šikovní piataci úspešne zvládnu aj 3. školské kolo. Po ňom si zmerajú sily s družstvami z iných škôl na okresnom kole koncom mája. Prajeme im veľa energie a úspešné zvládnutie záveru biologickej olympiády.

              Mgr. Jaroslava Hajašová

            • Máš rád angličtinu?

            • Ešte stále sa dá zapojiť do sútaže English Star.

              Prihlásiť sa môžeš najneskôr do 04.04.2024 u svojej pani učiteľky anglického jazyka.

            • Šaliansky Maťko – okresné kolo

            • Dňa 28. 02. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo v prednese slovenskej povesti - Šaliansky Maťko.  

              Našu školu reprezentovali Dominika Rybánska z 5. B  a Ivana Ehnová zo 6. A.  Dominike Rybánskej sa podarilo získať 3. miesto v druhej kategórii.

              Obom žiačkam ďakujeme za reprezentáciu a Dominike gratulujeme k umiestneniu!

            • Chceš hrať futbal?

            • Vážení rodičia,  veľká  telocvičňa školy je aktuálne v rekonštrukcii. Pani riaditeľka nám  však  umožnila trénovať  na vonkajšom  futbalovom ihrisku  v areáli  školy.  Viac  informácií Vám ponúkam v nasledujúcom texte.      

              LWL šport pre deti v spolupráci so ZŠ Karloveská 61  organizuje  tréningy    futbalu   pre chlapcov i dievčatá 1. a 2.  ročníka  pod  vedením   dlhoročného mládežníckeho trénera  ŠK Slovan Bratislava  Mgr. Ľubomíra Gálika.                        

              Ich cieľom  je naučiť  základy futbalu,  zabezpečiť   kvalitnú  športovú prípravu i   výber   talentov   do najvýznamnejších  bratislavských  futbalových   klubov.

              Tréningy  s kompletným  športovým   vybavením  budú  pravidelne na futbalovom  ihrisku v areáli ZŠ Karloveská 61,  vždy  vo štvrtok od 15,00 hod. do 16,20 hod.   Mesačný  poplatok  je 13,00 €.   Poštovú poukážku za 3 mesiace (do konca školského roka) dostane Vaše dieťa na prvom tréningu dňa 4.4.2024.    

              Deti si vždy vyzdvihnem  aj  odovzdám  v školskom klube. Priniesť  športový úbor, tenisky  a  nápoj. V prípade záujmu  je   potrebné   prihlásiť  Vaše  dieťa  na e-mail:  galik-lwl@atlas.sk.

              Následne  Vám potvrdím účasť na tréningoch.

              S pozdravom Mgr. Ľubomír Gálik - tréner                                                                                         

            • Žiacke kolo MIDICOOL volejbalu

            • Žiacke kolo MIDICOOL volejbalu sa uskutočnilo dňa 15.3.2024, kde nás reprezentovali: Ondrej Adamec, Jakub Ťapuš, Richard Vydarený, Tomáš Bohucký, Maxim Bolla, Roderik Priehradník. Prvý zápas sme síce nezačali úspešne proti ZŠ Karloveskej 32, ale zabojovali sme a zápas proti ZŠ Nejedlého sme vyhrali a tak sme sa umiestnili na peknom druhom mieste.

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Okresné kolo vo florbale žiakov

            • Dňa 12.03.2024 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale žiakov na ZŠ Záhorská, kde sa prebojovali naši žiaci: Tomáš Bohucký, Jakub Ťapuš, Eduard Boháček, Ondrej Adamec, Roderik Priehradník, Simon Svitek, Matúš Jurga, Maxim Bolla, Richard Lóci a Max Mariani. Chlapcom sa darilo a v skupine sa umiestnili na treťom mieste, ktoré žiaľ bolo nepostupové.

              Ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a dúfajme, že budúci rok zabojujeme o víťazstvo.

            • Obvodné kolo v MIDICOOL volejbale žiačok

            • Dňa 14. februára sa uskutočnilo obvodné kolo v MIDICOOL volejbale žiačok na ZŠ Bukovčana. Naše žiačky: Sofia Jurištová, Lucia Szalayová, Lea Ehrenberger, Simona Bartošová, Zara Straňáková, Natália Alexíková si v prvom kole počínali dobre a umiestnili sa na druhom mieste. Ešte nás čaká jedno kolo, kde zabojujeme o postup na okresné kolo.

              Dievčatá ďakujeme za reprezentáciu našej školy a držíme palce v ďalšom kole.

            • IQ olympiáda

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              radi by sme Vás informovali o spustení registrácie do 13. ročníka súťaže IQ olympiáda.

              Účasť v súťaži je bezplatná. Zapojiť sa môžu žiaci 2. stupňa ZŠ alebo prímy až kvarty osemročných gymnázií.

              Odmenení peknou cenou môžu byť nielen žiaci, ale aj škola s najväčším počtom zapojených súťažiacich.

              Registrácia je dostupná na https://test.iqolympiada.sk/ do 05.04.2024.

              Školské kolo prebehne 15.04.2024 - 21.04.2024. Školské kolo bude prebiehať online – súťažiaci sa môžu pripojiť z domu. V priebehu 30 minút deti riešia 25 rôznych logických úloh.

              Ďalšie informácie sú dostupné na https://iqolympiada.sk/.

              V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte na sutaz@iqolympiada.sk.

              Vopred ďakujeme za Vaše zapojenie sa.

              Tím IQ olympiády

            • 2% pre OZ RZ pri ZŠ Karloveská 61

            • Milí rodičia,

              obraciame sa na Vás s dôverou, že aj tento rok podporíte naše občianske združenie - RZ pri ZŠ Karloveská 61 venovaním 

              2 % zo zaplatenej dane z príjmu.

              Každý rok sa usilujeme, aby naša škola napredovala a poskytovala žiakom komfort po každej stránke.

              Vopred vám ďakujeme, že nám darujete z vašich zaplatených daní 2%, aby sme sa mohli neustále zlepšovať a kvalitnejšie  vzdelávať vaše deti.

              TLAČIVO

            • Mladý spisovateľ – súťaž v písaní poézie a prózy

            • Máš predstavivosť? Baví ťa vymýšľať príbehy alebo tvoriť básne?

              Ak bola tvoja odpoveď áno, určite sa zapoj do súťaže MLADÝ SPISOVATEĽ, ktorá prebieha v termíne  01.03.2024 - 27.03.2024.

              Stačí , ak svoje dielo doručíš v papierovej alebo elektronickej podobe cez Edupage pani učiteľke Kuchtovej.

              Tešíme sa na tvoj výtvor!

              Na výhercov čaká malá odmena.

              Školský parlament

            • Riaditeľské voľno - 05.04.2024

            • Vážení rodičia, kolegovia, žiaci,

              oznamujem Vám, že dňa 5. apríla 2024 (piatok) poskytujem žiakom 1. až 9. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov, a to vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov školy.

              Prajem Vám príjemný jarný čas.

              S úctou Eva Horníková, riaditeľka školy

            • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, II. stupeň

            • Súťaž Hviezdoslavov Kubín je postupová súťaž v prednese poézie a prózy s dlhoročnou tradíciou. Tento rok je to už jubilejný 70. ročník. V našej škole sa uskutočnilo dňa 23. februára 2024 školské kolo pre žiakov II. stupňa.

                   Recitátori súťažili v dvoch kategóriách. V II. kategórii ukázali svoj recitačný talent v prednese poézie a prózy žiaci 5. a 6. ročníka a v III. kategórii súťažili žiaci 7. – 9. ročníka. V silnej konkurencii sa umiestnili súťažiaci nasledovne:

              II. kategória - poézia:

              1. miesto: Stela Pajtášová, 5. B
              2. miesto: Gréta Harakaľová, 6. B
              3. miesto: Nina Kolinská, 5. B.  

              II. kategória - próza:

              1. miesto: Dominika Rybánska, 5. B
              2. miesto: Linda Kulíková, 6. A
              3. miesto: Martina Važanová, 6. B

              III. kategória -  poézia:

              1. miesto: Lea Matejová, 7. B
              2. miesto: Oliver Németh, 8. A
              3. miesto: Natália Šuplatová, 7. A

              III. kategória - próza:

              1. miesto: Júlia Mikulášová, 8. B
              2. miesto: Patrícia Rudá, 7. A
              3. miesto: Ella Šimová, 8. B

                  Za príjemný umelecký zážitok ďakujeme aj Natálii Baričovej, Lucii Kozmovej, Viktoriii Kovaleva  a Elle Schneeweiss. Všetkým umiestneným srdečne blahoželáme a víťazom jednotlivých kategórií prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

            • Bibiana - Mimikri

            • MIMIKRY – streda 14.2., V. oddelenie /2.B + 4.C/

              Sú farby v živote dôležité? Vieme sa pomocou farieb maskovať a schovať? Spoločne sme odhalíli zaujímavý svet farieb a ich význam v prírode, kde sa niektoré bytosti maskujú a schovávajú pomocou farieb, čo sa nazýva mimikry. Naučili sme sa, ako niektoré zvieratá používajú farby na prežitie a objavili, prečo sú mimikry pre nich také dôležité. Vyrobili sme si vlastné mimikry a odniesli do oddelenia na výstavu.

              LABORATÓRIUM FARIEB – výstava, ktorá bola súčasťou nášho programu tohto dňa

              Farby nás obklopujú, sú všade okolo, tvoria náš svet. Farby. Interaktívna výstava na druhom poschodí BIBIANY nám približila tento fascinujúci fenomén od čiernobieleho sveta cez optické ilúzie, možnosti oka, hru kontrastov až po tmu a farby. Laboratórium farieb pracovalo s rozmanitosťou, symbolmi, pestrosťou aj s fyzikálnymi zákonitosťami, objavmi.

              VÝSTAVA V KUFRÍKU – ďalšia časť výstavy v Bibiane

              Ako sa tvorí výstava? Ako sa skladá? Výstava, ktorá nám odhalila zákulisie BIBIANY. Prehliadka originálnych modelov a makiet z dávnejšej aj blízkej minulosti medzinárodného domu umenia pre deti.

            • Palacinkový deň v 3.A

            • Na hodine anglického jazyka v 3.A sme oslavovali Palacinkový deň - Pancake Day. Vo Veľkej Británii je zvykom robiť v posledný fašiangový deň palacinky a organizovať palacinkový beh,  počas ktorého sa prevracajú palacinky na panvici. Nám sa najviac na našej oslave páčila ochutnávka palaciniek. Vyskúšali sme aj pre nás netradičnú kombináciu palaciniek s cukrom a citrónom. Spoznávanie nových zvykov a tradícii nás baví.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Vo štvrtok 15. februára 2024  sa na našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 1. kategória - žiaci 2. - .4 ročníka.

              Výsledky:

              kategória POÉZIA:  1. miesto: Pavol Vršanský  –   4.A

                                                2. miesto: Karolína Hanková –  4.A

                                                3. miesto: Oliver Hajaš   –    2.C

                                                                                                                 

              kategória PRÓZA:  1. miesto: Lukas Číž- 4.C

                                               2. miesto: Mia  Mikulová-    4.C

                                               3. miesto: Matúš Nemčovský-   2.C

                                                                                                           

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Mapovanie kultúry a klímy školy

            • Dobrý deň vážení rodičia,

              naša škola sa po niekoľkých rokoch opäť rozhodla zmapovať kultúru a klímu školy prostredníctvom EDO evaluačných dotazníkov. Vypĺňajú ich pedagogickí zamestnanci školy, žiaci II. stupňa a rodičia všetkých žiakov školy.

              Viac info tu: EDO dotazníky

              Dotazníky sú ANONYMNÉ a mapujú tieto oblasti:

              A. Fyzické prostredie školy

              B. Ciele, kultúra a identita školy

              C. Štýl riadenia a komunikácia medzi vedením a učiteľmi

              D. Socioklíma a vzťahy medzi učiteľmi

              E. Vyučovacie štýly učiteľov a klíma na hodinách

              F. Komunikácia a vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi

              G. Socioklíma a vzťahy medzi žiakmi

              H. Komunikácia a vzťahy medzi školou a rodičmi

              Preto by sme vás chceli poprosiť o SPOLUPRÁCU. Čím viac dotazníkov sa nám vráti, tým získame objektívnejšie informácie o tom, v čom sme dobrí a v čom sa máme zlepšiť.

              Triedni učitelia poslali po žiakoch DOTAZNÍKY PRE RODIČOV. Do každej rodiny sme zaslali JEDEN dotazník. V prípade, že školu navštevujú súrodenci, prosím vypíšte iba JEDEN dotazník.

              Dotazníky je potrebné odovzdať v zalepenej obálke triednemu učiteľovi do 23.02.2024. Dotazníky môžete poslať aj po vašich deťoch.

              Ďakujem veľmi pekne.

              S pozdravom Adam Škopp, zástupca riaditeľky školy