• Novinky

            • Zber papiera

            • V dňoch 20. - 22. júna sa uskutočnil na našej škole zber papiera.

              Takmer všetky triedy prispeli svojím dielom k ochrane našich lesov, za čo im pekne ďakujeme.

              V niektorých triedach priniesli papier piati, šiesti, v iných zachraňoval česť triedy jeden žiak. Spolu sa nám podarilo vyzbierať takmer štyri a pol tony papiera.

              V rebríčku podľa počtu vyzbieraných kilogramov na triedu obstáli najlepšie triedy:

              1.miesto         4.C      393,05 kg

              2.miesto          6.A       386,45 kg

              3.miesto          7.B      312,5 kg

               

              Výsledky v súťaži jednotlivcov:

              1.miesto         Julka Mikulášová zo 6.B     311,6 kg

              2.miesto          Eliška Šandorová zo 6.A        291,5 kg

              3.miesto          Matúš Báňas zo 7.B              279 kg

              4.miesto          Lucka Deáková zo 4.C          276,8 kg.

               

              Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za príspevok k ochrane našej planéty.

            • Erasmus+ Mobilita v rumunskej Suceave

            • Štyria žiaci z ôsmych ročníkov Lucia Čavojová, Štefánia Kokavcová, Jakub Patócs a Daniel Zaťko v piatok skoro ráno odleteli z viedenského letiska do Sucevy v Rumunsku spolu s pani učiteľkami Dolnickou a Veľasovou. Hoci program mobility začal až dnes, naši nezačali spoznávať mesto už v deň príchodu. V piatok ich po centre mesta previedla koordinátorka projektu z Rumunska. Spoznali tak jeho historické budovy, hlavné námestie, sochy známych rumunských osobností, parky či miestne obchodíky a reštaurácie. V sobotu bola ich sprievodkyňou ďalšia pani učiteľka angličtiny, ktorá ich sprevádzala vedeckým a historickým múzeom. Deň s ňou zakončili v zábavnom parku s kolotočmi. Keďže sa za dva dni naučili orientovať v meste a využívať mestskú dopravu, sami sa vrátili do hotela a večer si vyšli na námestie za kultúrnym vyžitím. V tomto čase prebiehali v Suceave veľké slávnosti pri príležitosti dní mesta, preto námestí každý večer prebiehal kultúrny program. Žiaci s pani učiteľkami tak mali možnosť zúčastniť sa oba dni víkendu koncertov významných rumunských hudobníkov a spevákov, ako napr. Andra či Inna.V nedeľu si žiaci prešli prezentáciu, aby sa pripravili na prvý deň mobility. Následne navštívili obchodné centrum a podvečer sa rozhodli oddychovať, aby nabrali sily do nasledujúcich dní. Záverečný program ku dňom mesta si však nenechali ujsť. :)

              Prvý deň mobilityV pondelok sme sa po raňajkách presunuli do partnerskej základnej školy Scoala Gimnaziala, kde nás privítali tradične chlebom a soľou. Potom nasledoval krátky uvítací program a prezentácie krajín zapojených do projektu.Následne sa žiaci a vyučujúci presunuli na suceavskú univerzitu Stefan cel Mare, kde ich vedeckí pracovníci oboznámili s výskumom v oblasti ekológie. Bližšie sa venovali výskumu stromov a ich letokruhov. V závere navštívili tzv. zelenú strechu, ktorú tvorili nenáročné druhy celoročných rastlín.Poobede sa v zmiešaných skupinách vydali na "treasure hunt" v centre mesta. Ten zakončili krátkym vyhodnotením a návštevou pravoslávneho kostola.Podvečer ich čakala nielen ochutnávka tradičného jedla, ale aj tradičnej hudby v tradičnej dedinke. Naučili sa tiež tancovať niekoľko tradičných tancov, ako napr. Hora.

              Už teraz si všetci odnášajú množstvo dojmov, zážitkov a skúseností. O niektoré z nich sa s vami podelili sami žiaci:"Páčila sa nám ochota ľudí nám pomáhať a sprevádzať nás počas víkendu a kvalita hotela. Tiež si myslíme, že sme vytvorili výborný tím." (Jakub, 8.B a Daniel, 8.A)"Najviac sa mi páčili a stále páčia ľudia, ktorými sme obklopení. Veľmi som si užila doterajší program a jedlo je vynikajúce. Popri nabitom programe sme stihli aj iné aktivity, napríklad dva koncerty. Pozdrav z Rumunska." (Štefánia, 8.A)"Veľmi sa mi páči, že sme mali možnosť prejsť sa po meste, ktoré je nádherné. Aj keď som vyberavá, vždy som si našla niečo, čo mi chutilo. Za mňa je tento výlet veľmi dobrý." (Lucia, 8.B).

              Ďakujeme Rumunskému tímu za pohostinnosť a krásne spomienky. Tešíme sa na program nasledujúcich dní.

            • Letný tábor mladých spisovateľov - Ako sa stať spisovateľom?

            • Baví vás čítanie? Radi píšete a tajne dúfate, že možno raz budete v rukách držať svoju skutočnú knihu? Chcete vedieť to tajomstvo? V tom prípade je pre vás Letný tábor mladých spisovateľov tým pravým stretnutím. Počas piatich dní dostanete možnosť stretnúť sa so spisovateľom a vydavateľom, podeliť sa so svojou tvorbou a získať aj spätnú väzbu. Odpovieme aj na otázku, aká je cesta rukopisu zo zásuvky až do vydavateľstva a až do poličiek kníhkupectiev. A na záver si urobíme spoločnú čítačku pre rodinu a priateľov v knižnici. Ak máš záujem, prihlás sa na kniznica@karlovaves.sk.

              Tábor sa uskutoční v dňoch 11. – 15. júla od  9.00 – 12.00. Je určený pre čitateľov vo veku 8 – 12 rokov s trvalým pobytom v Karlovej Vsi. Zadarmo je pre všetky deti registrované v Karloveskej knižnici.

            • Denný letný zážitkový tábor pre deti s Ukrajiny s výučbou slovenského jazyka

            • Máte vo vašom okolí ukrajinské deti? Vďaka dotácii od nadácie INTEGRA máme pre ne ponuku na leto plné zážitkov.

              Dajte ukrajinským mamičkám vo vašom okolí vedieť, že denné letné tábory v Petržalke budú tento rok aj pre ich deti.

              5 fantastických dní len za 50€

              Strava aj poistenie v cene

              Jedinečný výlet na Divokú vodu

              Zdieľajte, pomáhajte, hlasujte za dobrú vec

              Prihlášky v UA už TU: https://tabory.benitim.sk/ua/

              FB: https://www.facebook.com/Benitimpredeti/photos/a.859517984130008/5384914718256956/

            • Vyhodnotenie školských kôl a okresného kola biologickej olympiády v kategórii F (3. – 5. ročník)

            • Príroda nášmu srdcu najmilšia, je pre našu myseľ najkrajšia.

              Veď na horách a na lúkach je vôňa príjemného žitia, veď v lesoch a na čistinách je vôňa nádherného bytia.

              Kde príroda vyžaruje krásu a čistotu, každý kameň, strom, či zviera majú svoju podstatu.

              Horský potok valiaci sa dole dolinou, je ako život spätý s krásnou prírodou.

              Ranná rosa v háji zelenom, všetko je tu svieže po novom.

              Slnečné lúče príjemné a hrejivé nám dávajú veselú myseľ, ľahký vánok nám vymazáva všetko, čo nám príde na myseľ.

              Jar, leto, jeseň, zima sú štyri ročné obdobia, dúfam, že nám to vždy dobre vyzdobia.

              Nie je to len o dobrej nálade, môže to byť aj o dobrej výhode.

              Môže to byť príjemnou zábavou, žiť v súlade s veľkou prírodou.

              Nežijeme tu iste náhodou, môže to byť pre nás veľkou slobodou.

              Len človek nevie, že myslenie spôsobuje mnoho omylov, a takto je to potom s našou prírodou.

              Svet je naše veľké zrkadlo, čo nás práve teraz asi napadlo.

              Veď tak málo stačí, aby sme tu mohli dobre žiť, veď tak málo stačí, aby sme tu mohli dobre byť.

              Veď tak málo, tak málo stačí, aby sme tu mohli veľmi dobre žiť, veď tak málo, tak málo stačí, aby sme tu mohli veľmi dobre byť.

              Šťastie je produktom pozorného žitia, je zázrakom výborného bytia.

              Táto básnička nie je iba pre niektorých, v prípade poučenia a potešenia pre všetkých.

            • Shadow Puppet Theatre

            • During Erasmus Drama week here in our school, Portugal performed a Shadow Puppet Theatre. I was totally inspired by this idea so for the past two months my 6th grade groups have planned a story, written a story (in the past tense), prepared puppets during art class and presented their stories to their classmates as well as to some third and fourth graders. The theme was Expeditions. The process was new and challenging for us all but it was a success. They were able to critically but positively evaluate their own performance and that of their classmates in English. They themselves admitted that it was harder than they expected, that writing the story was a lot easier than performing it. The students pushed themselves out of their comfort zone and I am proud of each one of them.

            • Plavba po Dunaji

            • Dňa 28.6.2025 sa vybraní žiaci (45 žiakov) z našej školy zúčastnili zážitkovej plavby po rieke Dunaj, ktorú organizovalo Ministerstvo životného prostredia pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja. Počas plavby absolvovali naši žiaci sériu prednášok zameraných na environmentálnu východu zameranú na celé povodie našej najväčšej rieky. Zavŕšenie programu bolo pod hradom Devín, kde na deti bol nachystaný edukačno-zabavný program s množstvom ukážok a aktivít, ktoré si deti mohli vyskúšať.

              Cieľom akcie bolo motivovať samosprávy a obyvateľov k väčšej angažovanosti v oblasti čistoty rieky Dunaj a jeho prirodzeného prostredia, ktoré je aj v rámci našej krajiny unikátne a jedinečné.

            • Športovo - zábavné popoludnie v ŠKD

            • Blíži sa koniec školského roka, ku ktorému neodmysliteľne patrí športovo-zábavné popoludnie v školskom klube. Pani vychovávateľky si pre deti prichystali zábavné aktivity, ktoré preverili ich obratnosť i bystrú hlavu. Deti zhadzovali kolky, skladali penové puzzle, lúštili správy v morzeovke, podliezali lano, triafali lopty do bránky, hádzali loptičky na cieľ, pretekali v skladaní pohyblivého chodníka, vo dvojiciach nosili palice na nohách a novinkou tohto roka bola jazda na koňoch – Harmony a Cypriánovi.

              Horúce popoludnie spojené s pohybom bolo vyčerpávajúce, ale deti odchádzali domov šťastné a plné zážitkov.

            • Koncoročný výlet 4.C vo Vila Bela

            • Trieda 4.C sa so školským rokom a zároveň s prvým stupňom rozlúčila tým najlepším spôsobom. Deti spolu s triednou pani učiteľkou Majkou a pani vychovávateľkou Katkou strávili tri skvelé slnečné dni v čarovnej Vile Bela v Štiavnických vrchoch.

              Dni sme trávili vonku pri hrách a športe, čítaní, vyfarbovaní a spoločenských hrách. Deti sa hrali so zvieratami, hladkali malé zajačiky a mačiatka a nebáli sa ponaháňať ovce či vyloviť z rieky raka.

              Tvorivý program „od hrudky zeme po hrnček“ priniesol presne to, čo sľuboval – deti dostali kus zeme a domov odchádzali s vlastnoručne vyrobeným a maľovaným hrnčekom.

              Výlet sme zakončili opekačkou a diskotékou a sladkou bodkou boli palacinky na raňajky, ktoré nám pripravila ochotná domáca. Tento výlet je to najkrajšie ukončenie našich spoločných štyroch rokov.

            • Testovanie 5 - výsledková listina školy

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              dovoľujeme si vás informovať o výsledkoch našej školy ohľadom Celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka ZŠ... - Testovanie 5 2022.

              V prvom rade chceme POĎAKOVAŤ vyučujúcim I. stupňa Natálii Andrisovej, Andrei Bachratej a vyučujúcim II. stupňa Anne Čiernikovej, Zuzane Bublovej a Miroslave Rzounkovej za prípravu žiakov na Testovanie 5.

              Žiaci našej školy sú z MAT o 13,4  % a v SJL o 12,4  % úspešnejší oproti národnému priemeru.

              Ďakujeme a gratulujeme.

            • 1.C Atletika

            • Dňa 13.6.2022 sme boli s triedou 1.C pozvaní do športového areálu Mladá Garda, kde bolo pre nás pripravených množstvo aktivít ako napríklad: bežecká abeceda, strečing, rozbeh z blokov, štafetový beh a množstvo iného. Počas celého programu sa žiakom venovali tréneri: Matej Mizičko a Valéria Pirova. Pre žiakov bola pripravená výdatná a zdravá desiata. Okrem vecných cien si žiaci odniesli dobrú náladu a množstvo zážitkov. 

              Za celú akciu ďakujeme pánovi Dušanovi Klenkovi. 

            • 1.A, 1.B, 1.C - Didaktické hry v prírode

            • 23.6. 2022 sa triedy 1.A,B,C zúčastnili didaktických hier v prírode na detskom ihrisku v Dúbravke.

              Precvičili si zásady poskytnutia  prvej pomoci pri jednoduchom poranení, zopakovali si záchranárske čísla: hasičov, polície a zdravotnej záchrannej služby, zopakovali si názvy a zatriedenie ovocia, zeleniny, stromov a kríkov.