• Novinky

            • Deň narcisov

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              28. apríla (štvrtok) sa koná DEŇ NARCISOV. Naša škola sa do neho aktívne zapája. Ak sa rozhodnete prispieť na podporu tejto zbierky, účelom ktorej je získať zdroje na celoročnú adresnú pomoc onkologickým pacientom v rôznych formách, ale tiež na edukácii verejnosti - predovšetkým mladej generácie - smerom k prevencii. Liga proti rakovine naším prostredníctvom tlmočí svoje veľké poďakovanie. Narcis je symbolom podpory a spolupatričnosti už 26 rokov. Príspevok do zbierky je dobrovoľný, v ľubovoľnej sume.

              Do 6.5. je možné podporiť zbierku zaslaním SMS na 848 v hodnote 3,- Eurá.

              Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa koná už 26. krát. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

              Pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov opäť aj v uliciach. Viac o tom, ako pomáha Liga proti rakovine zo zbierky DEŇ NARCISOV nájdete na https://www.dennarcisov.sk/ako-pomahame. Prispieť môžete od 21.4. do 6.5. 2022

              ĎAKUJEME.

            • McDonald´s cup

            • Dňa 26.4. sa naši futbalisti a futbalistky z 3. a 4. ročníka zúčastnili okresného kola súťaže McDonald´s cup, kde sa prezentovali výbornými výkonmi a obsadili krásne druhé miesto.

              Za skvelú reprezentáciu školy v obvodnom aj okresnom kole ďakujeme všetkým zúčastneným chlapcom a dievčatám.

              Mgr. Patrik Macala

            • Deň Zeme v ŠKD

            • 22. apríla si celý svet pripomína Deň Zeme. V tento deň sa ešte viac než zvyčajne venujeme pripomínaniu si toho, že Zem je naším spoločným a jediným domovom. Popoludní sme v oddeleniach nadviazali na prácu triednych učiteliek a zábavnými aktivitami sme sa v deťoch snažili podporiť myšlienku, že aj malými každodennými krokmi dokážu našej Zemi pomôcť.

              V oddeleniach sme diskutovali, čítali knihy zamerané na ekológiu z našej klubovej knižnice a samozrejme tvorili. Šikovné deti pod vedením svojich vychovávateliek kreslili, lepili, vyrábali prívesky zo slaného cesta či tvorili korunky na oslavu Dňa Zeme.

              V školskom klube vedieme deti k tomu, že Deň Zeme je každý deň.

            • Artefiletika pre rodičov

            • Dňa 21.4.2022 sa v priestoroch našej školy prvýkrát uskutočnil workshop artefiletiky pre rodičov. Obsah workshopu bol zameraný na oboznámenie sa s artefiletikou najskôr teoretickým úvodom a následne prostredníctvom zážitku. S rodičmi sme zrealizovali dve artefiletické aktivity, ktoré sme si užili vo veľmi príjemnej a uvoľnenej atmosfére.

              Teší nás, že sa nám podarilo stretnutie zrealizovať a ďakujeme, že ste oň prejavili záujem. Radi budeme rozvíjať komunitnú spoluprácu na úrovni neformálnych stretnutí s rodičmi aj naďalej.

              Mgr. Simona Braciníková, sociálna pedagogička, výchovná a kariérová poradkyňa

              Mgr. Adam Škopp, zástupca riaditeľky školy pre inkluzívne vzdelávanie, školský špeciálny pedagóg

            • Erazmus+ mobilita Grécko - Kréta

            • Posledný deň našej cesty bol trošku iný. Doobedie sme strávili v partnerskej škole, kde sme reprezentovali naše zvyky a tradície - okrem tradičného ľudového tanca sme ukázali aj svoje zručnosti v skladaní piesne a jej interpretácii. Nasledovala návšteva tried a mini workshop, počas ktorého sme si vyrobili krétsky hudobný nástroj. Chutný obed vystriedal oddych a balenie sa domov.

              Celý deň sme zakončili večerou v reštaurácii pri mori a slávnostným ukončením nášho pobytu na slnečnej Kréte. Cesta domov bola opäť vyčerpávajúca. Po mnohých hodinách sme ju však úspešne zavŕšili na rovnakom mieste ako sa naše dobrodružstvo začalo.

            • Návšteva ZOO 1.C

            • Dňa 7.4. sme s triedou 1.C navštívili Zoo v Bratislave. Žiaci plní očakávaní absolvovali svoj prvý školský výlet. Hoci počasie ráno nevyzeralo priaznivo, nakoniec sa na nás usmialo krásne, teplé slniečko. Počas návštevy ZOO sme si všímali, aké druhy zvierat v nej žijú, odkiaľ pochádzajú a čím sa živia. Okrem suvenírov si žiaci z tohto výletu priniesli krásne zážitky. 

            • Logická olympiáda

            • Aj tento školský rok sme sa zapojili do súťaže intelektovo nadaných žiakov Logická olympiáda. Súťaž patrí do portfólia projektov organizovaných celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným. Do jubilejného desiateho ročníka v školskom roku 2021/2022 zaregistrovali školy 2271 žiakov.  Do školského kola na našej škole sa zapojilo 6 žiakov.

              V kategórii A (1. – 4.ročník)  sa na 1.mieste umiestnil Allan Simon z 3. A triedy a v B kategórii  (5. – 9. ročník)  skončil na 1.mieste Filip Reinberger zo 7. A triedy.

              Obom víťazom gratulujeme a držíme palce vo finálovom kole.

            • Tvorivé trhy

            • Milí rodičia, žiaci a aj učitelia,

              sme úprimne dojatí z Vašej obrovskej chuti pomáhať, ktorá sa nám opäť potvrdila uplynulý týždeň počas Tvorivých trhov. Do trhov sa zapojilo množstvo z Vás, či už darovaním svojich výrobkov, alebo podporením ich kúpou.

              Spolu sa nám tak podarilo vyzbierať sumu 1510 €.

              Celá táto suma pôjde na pomoc ľuďom zasiahnutých vojnou na Ukrajine. V týchto dňoch komunikujeme s organizátormi zbierky v Auparku a zisťujeme ich potreby. O využití celej sumy Vás budeme informovať.

              Milí rodičia, žiaci, učitelia,

              tvorivé trhy v nás posilnili nádej a vieru v dobro. Vidíme, že aj v náročných situáciách sa vieme spojiť a pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú.

              Veríme, že Tvorivé trhy dodali nádej a vieru v dobro aj Vám a že pomáhať naozaj pomáha.

              ĎAKUJEME.

            • Erazmus+ mobilita Grécko - Kréta

            • Nasledujúce dni nás opäť čakal bohatý a zaujímavý program. Pri návšteve tradičnej krétskej dedinky sme sa vrátili do minulosti a okrem histórie sme sa naučili zopár krétskych tancov, pripravovať grécku kávu a vyrobili sme si komboloi (hračka).

              Ďalší deň sme objavovali krásy Kréty v meste Knossos a v archeologickom múzeu. Nasledovala nedeľa a s ňou trošku literarúry a histórie hravou formou v múzeu Kazantzakis. Po kráykej ceste autobusom sme mali možnosť objavovať podmorský svet.

            • Oznámenie o povinnom zápise detí do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2022/2023

            • Vážení rodičia,

              zápis do prvého ročníka základnej školy pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční

              za prítomností detí

              v piatok  8. apríla 2022  v čase od 15.00 do 18.00 h    a

              v sobotu 9. apríla 2022 v čase od  8.00  do  12.00 h

                         v hlavnej budove ZŠ Karloveská 61, Bratislava.

               

              • Zákonný zástupca vyplní údaje do online prihlášky a odošle ju kliknutím na políčko „ODOSLAŤ“. Prihláška sa neodošle, pokiaľ niektorý z povinných údajov nebude vypísaný. V takom prípade je potrebné sa vrátiť na vyznačené prázdne políčko a chýbajúci údaj doplniť.

               

              • Po úspešnom odoslaní online prihlášky (formulára) zákonní zástupcovia dostanú na emailové adresy, ktoré uviedli v prihláške, potvrdzujúci email a prihlášku vo formáte pdf. Prihlášku je potrebné vytlačiť a podpísanú oboma zákonnými zástupcami priniesť na zápis. Údaje sa overujú z rodného listu dieťaťa a občianskeho preukazu zákonných zástupcov.

               

              • Zákonný zástupca, ktorý nemôže vyplniť online prihlášku, napr. ak nemá prístup na internet, si môže  tlačivo prihlášky do 1. ročníka ZŠ vyzdvihnúť  na sekretariáte ZŠ Karloveská 61, Bratislava, od 28.3. 2022 od 8:00 hod do 15:00 hod.

              _____________________________________________________

              V súlade s § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,školský zákon“) je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len ,,zápis").

              Zákonný zástupca je povinný zapísať dieťa, ktoré do 31.8.2022 dovŕši šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť.

                          Pri zápise dieťaťa zákonný zástupca dieťaťa povinne predloží:

              • občiansky preukaz, resp. splnomocnenie neprítomného zákonného zástupcu
              • rodný list dieťaťa
              • v prípade dieťaťa so zdravotným znevýhodnením doklad o jeho zdravotnom stave.

               

              *

               

              • Upozornenie na zmenu postupu pri odklade povinnej školskej dochádzky:

              Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodol o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, je nutné, aby zákonný zástupca uviedol túto skutočnosť v online prihláške do poznámky.

              Taktiež, ak je pravdepodobné pri povinnom zápise dieťaťa,  že dieťa,  ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2022 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosť a zákonný zástupca uvažuje o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, uvedie danú skutočnosť v online prihláške do poznámky .

               

              • Zákonní zástupcovia môžu požiadať o prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky aj keď do 31.8.2022 nedovŕši šiesty rok veku. K žiadosti o predčasné zaškolenie treba priložiť súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

                 

              ________________________________________________________

              Podľa všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Karlova Ves č. 1/2018 v znení všeobecne záväzného nariadenia č. 2/2021 zo dňa 16. marca 2021 o určení školských obvodov pre základné školy  a spojenú školu v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava- Karlova Ves.

               

              Školský obvod pre ZŠ Karloveská 61 tvoria ulice:

              Borská, Brodská, Cesta na Červený most, Čavojského, Čárskeho, Dúbravská cesta, Ilkovičova, Karloveská (nepárne čísla), Konvalinková, Kuklovská, Lackova, Levárska, Líščie údolie (párne čísla 162 až 222) a (nepárne čísla 117 až 157), Litovská, Mokrohájska, Mlyny, Nám. Sv. Františka, Pernecká, Plávková, Pod Brehmi, Pod Rovnicami (párne čísla 32 až 56) a (nepárne čísla 61 až 67), Pustá, Púpavová, Sekulská, Silvánska, Sološnická, Staré grunty (okrem číseiel 130 až 138, 142, 148 až 244, 260, 262, 264, 324 A,B,C,D, 326 A,B, 328, 330, 332), Stuhová, Suchohradská, Svíbová, Šaštínska, Špiezova, Ulica Rudolfa Mocka, Ulica Milana Kolibiara, Zohorská

               

              V zmysle zákona číslo 245/2008  o výchove a vzdelávaní (školský zákon) plní žiak povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt. Zákonný zástupca môže dieťa zapísať do inej ako spádovej školy.

               

              Informácie ohľadom zápisu detí do 1. ročníka ZŠ v Karlovej Vsi nájdete:

               

              https://www.karlovaves.sk/wp-content/uploads/2022/03/zapis-do-ZS-2022.pdf

               

              V prípade, že máte otázky ohľadom zápisu dieťaťa do 1. ročníka základnej školy, kontaktujte nás telefonicky: 02/6542 1043, 0903 624 822 v čase od 12:00 hod do 14:00 hod, alebo mailom: martina.losonska@zskarlova61.sk

               

               

              Bratislava, 23.3.2022

                                            

               

                                                                                                                                           Mgr. Eva Horníková

                                                                                                                                               riaditeľka školy

                                                                                                                                     

            • Erasmus+ “Let´s go to learn outside”

            • Projekt Erasmus + “Let´s go to learn outside” pokračuje stretnutím v partnerskej škole na gréckej Kréte, kde našu školu reprezentujú žiaci a žiačky šiesteho a siedmeho ročníka: Sabina Gálisová, Lucia Šimová, Alexander Lev Matis a Richard Vydarený, ktorých sprevádzajú pani učiteľky Monika Kolinská a Júlia Kuchtová. K výprave do Grécka sa pridala aj pani učiteľka Zuzana Veľasová. “Po náročnom dni plnom cestovania nás čakal prvý deň úžastných dojmov a prekvapení. Milé a radostné privítanie v našej partnerskej škole sprevádzali tradičné krétske tance so živou hudbou. Pri promenáde okolo mora sme sa zapojili do pripravených aktivít na zoznámenie sa. Nasledoval výdatný obed a prehliadka mesta minibusom. Večer sme opäť strávili s našimi novými kamarátmi pri chutnej večeri.”

              Našim cestovateľom prajeme veľa nových zážitkov.

            • Deň otvorených dverí

            • Dňa 04.04.2022 sa otvorili brány našej školy pre deti a rodičov budúcich prvákov. Všetci si s veľkým záujmom prezreli triedy, učebne , ale aj priestory ŠKD, jedáleň a telocvičňu. Na zvedavé otázky odpovedali nielen  pani učiteľky, ale aj starší žiaci.

              Spokojnosť na tvárach detí bola odmenou za vynaloženú námahu pri príprave tohto veľkého a dôležitého dňa pre našu školu.      

              Ďakujeme a tešíme sa na zápis !

            • Tvorivé trhy

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              srdečne Vás pozývame, aby ste sa zapojili do Tvorivých trhov, ktoré organizujeme v našej škole. Počas nasledujúcich dvoch týždňov môžete vytvoriť výrobky, ktoré sa nachádzajú na plagáte a následne ich v dňoch 4.4.2022 - 6.4.2022 priniesť do školy. Výrobky budeme zbierať pred vyučovaním pri hlavnom vchode školy. V dátume 7.4.2022 - 8.4.2022 prebehnú trhy, kde sa výrobky budú predávať a žiaci si ich môžu zakúpiť.

              Vyzbierané peniaze pôjdu na pomoc ľuďom zasiahnutých vojnou.

              Vopred ďakujeme za Vašu angažovanosť a pomoc.

            • Týždeň s knihou

            • 28. 3. 2022 – 1. 4. 2022

              Marec sa neodmysliteľne spája s knihami. Od roku 1955 si ho pripomíname na počesť Mateja Hrebendu – národného buditeľa, spisovateľa a milovníka kníh. Posledný marcový týždeň sme sa do sveta príbehov, fantázie, ilustrácií ponorili spoločne. Začali sme hodinou tichého čítania. Veru, mnohým aj tá hodina bola málo! Spoznávali sme literárnych hrdinov či diela zašifrované v kresbách. Porozprávali sme sa o obľúbených knihách, starší žiaci čítali mladším. Navštívili sme divadelné predstavenie v anglickom jazyku v našej škole a žiaci prvého stupňa sa na jeden deň premenili na svojich obľúbených literárnych hrdinov.

              V pondelok sa tichým čítaním pripojili k deťom iných tried, v utorok sa potešili divadielkam v anglickom jazyku, ktoré si žiaci našej školy pripravili v rámci programu Erasmus, v stredu nám niektorí predstavili svoju obľúbenú literárnu postavu, vo štvrtok v rámci aktivity Starší čítajú mladším posilnili schopnosť počúvania s porozumením, keď správne vyhľadali informácie uvedené v texte. Týždeň zavŕšili predstavením knihy prečítanej v marci a jej spracovaním do podoby čitateľského denníka.

              Neváhaj, zober knihu a staň sa aj ty vášnivým čitateľom!

            • Marec mesiac knihy v ŠKD

            • Nie je žiadnou novinkou, že sme zavalení výdobytkami modernej doby. Každý z nás má minimálne jeden mobilný telefón, počítač, televízor a mnoho ďalších zariadení. Pozeráme do mobilu pri cestovaní, posedení s priateľmi, rodinnej večeri, či dokonca aj v posteli. Jednou z možností, ako sa človek môže snažiť bojovať proti tomuto javu, je priateľka menom Kniha.

              V školskom klube sme sa počas marca ešte viac ako inokedy venovali spoločnému čítaniu a rozprávaniu sa o obľúbených knihách. Nechýbali náučné videá o tom, ako vznikajú knihy či tradičné kreslenie obálok kníh. Starší žiaci vymýšľali vlastné príbehy a mladší rozvíjali svoju fantáziu dotváraním už prečítaných kníh. Jeden druhého sme inšpirovali svojimi najobľúbenejšími knižkami.

              Budeme radi, ak tento mesiac prispeje k tomu, aby v sebe naši žiaci objavili lásku k čítaniu.

            • Ocenenie pedagogických zamestnancov pri príležitosti Dňa učiteľov 2022

            • Pani vychovávateľka Andrea Navarová je spoľahlivou, rozvážnou a obľúbenou pani vychovávateľkou už 23 rokov v školskom klube detí v Základnej škole Karloveská 61. Ani po týchto rokoch práce v jednej škole nie je bádať známky, dnes často používaného syndrómu vyhorenia. Naopak, pani vychovávateľka neustále hľadá možnosti a spôsoby spestrenia žiackych činností. Je nápomocná kolegyniam, s úctou a pokorou vie prijať náhle zmeny, ktorých za posledné obdobie nebolo málo. Jej organizačné schopnosti sa naplno rozvinuli pri zostavovaní zasadacieho poriadku tried v školskej jedálni.

              Čestné uznanie jej patrí za dlhoročný podiel na rozvoji školstva v oblasti výchovy, humánneho a tvorivého prístupu vo výchovno-vzdelávacom procese, za prácu a výsledky regionálneho významu, ktoré šíria dobré meno školstva v mestskej časti Bratislava Karlova Ves.

               

              Magisterka Alena Žureková vie zaujať správne stanovisko v krízových situáciách, vniesť rozvahu a pokoj do nepokojných dní. Počas 8 rokov na našej škole sa neustále snažila a snaží zdokonaľovať svoje informačno-komunikačné zručnosti, ktoré aplikuje aj vo vyučovacom procese geografie. Spätná väzba od žiakov z hodín telesnej výchovy je radosť z pohybu, no i budovanie výchovného aspektu výhry, či prehry. Športové i morálne hodnoty vnáša aj do každodennej práce triednej pani učiteľky. Jej férové postoje oceňujú nie len žiaci, ale i rodičia. Viditeľnou doménou pani učiteľky Aleny Žurekovej je úprava, starostlivosť a estetizácia areálu školy nie len na hodinách technickej výchovy. Všetci vieme, že ak potrebujeme poradiť kedy, kde a čo siať, či zasadiť ideme za našou Alenkou. Eko učebňu v areáli školy sme nemohli zveriť fundovanejšej osobe. Tak ako sú v harmónii jej farebné rámy na okuliare s oblečení, tak sa v jej prítomnosti harmonicky cítia žiaci a kolegovia.

              Čestné uznanie jej patrí za celoživotnú prácu a dlhoročný podiel na rozvoji školstva v oblasti výchovy a vzdelávania, humánneho a tvorivého prístupu vo výchovno-vzdelávacom procese, za prácu a výsledky regionálneho významu, ktoré šíria dobré meno školstva v mestskej časti Bratislava Karlova Ves.

            • JAZYKOVÝ KVET (Language Flower)

            • Oliver Németh zo 6.A svojou poviedkou v angličtine zaujal porotu aj v celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet v kategórii poviedok. So svojím príbehom o fiktívnej krajine Jediman a jej obyvateľoch obsadil v súťaži 3. miesto!

              Oliverovi srdečne blahoželáme k obrovskému úspechu a prikladáme jeho pútavú poviedku, ktorá si možno získa aj vás. :)

              Jediman, the Land of Imagination by Oliver Németh

              Once upon a time, there was an energy that exploded. This is how the space was created. The space started getting bigger and bigger and a few planets appeared. Those planets formed our solar system. Life formed on one of the planets, the planet that became our home. We named it Earth. A lot of people think there is no other life in the universe but no one can say that for sure.

              Lots and lots light years away from our home there is my imagination. There is one large galaxy among others, in which there are my own planets. For me, the most interesting one is Jediman, the planet of Jedimans, creatures very similar to people. Just, they live for up to two hundred years, except the members of the royal family who live up to three thousand and eight hundred years. There are a lot of kingdoms, established long, long ago, but all having roots in one mother kingdom, The Dragon and Snake Empire.

              However, I am not here to talk about history, I am interested in the present. There is one kingdom especially interesting for me. It is called The Land of Equilibrium, in which evil is trying to beat good, so the balance cannot be found. The evil is spreading everywhere, even in the smallest villages on the far edge of the kingdom. It is coming from all people who do those random acts like stealing someone’s horse, robbing houses, and even rebelling against the kingdom and its ruler. The queen Crasseibra has been ruling for over a thousand years and has been a just, responsible and caring queen. Despite all this she lost her popularity recently. That is why she is giving up her power for her still very popular daughter, the princess Modran. Let’s move right to the coronation ceremony, where the whole story begins.

              “Princess, will you obey the laws and will you use your power justly?” the priest asks.

              “Yes, I will,” she replies.

              “I hereby declare you the ninth queen of Jediman” says the priest giving her the sceptre and the golden apple, and putting the crown on her head.

              A celebration follows. Everybody congrats the new queen in joy, but there is one person who has come without an invitation and does not plan to congratulate Modran at all.

              When the royal family sees her, they are very nervous. They know her quite well. Aunt Isabel did not come to bring good. The family suspects her of being the source of evil spreading in the country. They are afraid her arrival will bring a curse that would finally destroy the kingdom. Standing by the long table, she is cheerfully chatting with the guests to their surprise. The guests seem to be quite amused by the things she is talking about. The family feels relieved. She is not her to make a mess, they think. But they don’t know she once was a really good actress and she still is.

              “Aunt Isabel finally stopped spreading hatred,” Crasseibra whispers to Modran.

              “When I was passing by her, I even heard her saying words like “thank you” and “please”, mum! We haven´t witnessed her politeness for centuries! I hope she isn´t up to something. I wish she wasn´t,” replies Modran.

              Suddenly, the two women see Isabel moving around. She stops by Magda, Modran´s sister, and whispers her something in the ear. They wonder what she just said and agree on asking Magda about it later.

              When the ceremony is over, aunt Isabel heads towards the new queen and very unexpectedly she bows and as she says “Farewell, my dear,” she disappears. All you can see is just a smoke in the place where she was standing just a second ago. Other people in the hall come to her to say goodbye too.

              After the celebration, the queen says to her servant to call her mum and sister. She needs to talk to them in private, in her room. When they come, worried Modran asks Magda about their aunt and their conversation. “It´s really strange but I don’t remember any of her words. Perhaps it wasn’t anything important,” Magda says.

              The next few days Magda acts in a very unusual way. She does not follow her daily routine. For example, this morning everybody expected her to go for a walk in the gardens at ten o´clock, but she stayed in her room and she asked for cookies. She never ate cookies, not even as a child! She always loved salted food.

              Modran doesn’t like that. She knows there is something in the air, so she goes to the library and spends there hours each day reading books about the history of their civilization. She does not leave the library, not even for a drink or a snack. After a few days she feels so exhausted she suddenly falls down and hits the floor. Falling down she tries to catch something to get her balance back and she drops a book. Lying on the floor, not able to move, she starts studying the book that has fallen next to her. The page in the now opened book gets her attention. There is a story about a chancellor of the old republic who had similar symptoms as Magda. His behaviour also changed in a second – he became a tyrant. Under his illustration, Modran notices a phrase from an old Jediman language. It says “Astana miyawa zu,” translated as “From now on you will be a different person and act in order to eliminate my enemy”.

              Right after gets the information, Modran faints. Crasseibra is worried about her, so she comes to the library to check her. She finds her lying on the floor without moving. She runs to her and tries to wake up her up, but Modran does not respond. Crasseibra is afraid she is gone. She calls for a doctor and the servants help take her into her bed.

              After three days of doctor´s trying, she finally wakes up just to find out terrifying news about what has happened in the kingdom. Her mum tells her while she was in the library and then while she was unconscious, somebody betrayed them. Their secret information was given to Aunt Isabel, who is now heading towards their palace with a huge army. With the information, she knows the only way how to break their magical defence that has been working for thousands of years. They cannot escape their defeat and death now.

              Modran is so stunned and desperate, she forgets about what she found in the library. After a few minutes she comes back to herself and tells the story about the chancellor. Mum Crasseibra immediately calls Magda. When she comes, Crasseibra orders Modran to say the magic phrase aloud to break Magda´s curse. Right after she says “Astana miyawa zu,” the curse is over and Magda realises what she´s done. She falls to her knees and begs everyone for forgiveness. Modran says it is not her fault and after some thinking she has an idea.

              “There is a way, how you can undo what you´ve done,” she says in a calm voice. Magda looks at her in hope. “Bring a parchment and a pen. You will write a letter to our dear auntie. Write:

              Dear auntie,

              I am sorry for my handwriting, but I am in a hurry. The whole kingdom is moving eastwards to the secret place known only to the queen. It is called Pass of Hope, which literally is their last hope, where they can hide and survive.

              To find the place you must go to the east, go through Sinderet Woods, pass by Utata Lake and go through the Crystal Waterfalls – there are secret paths behind the water. Take the middle path that will lead you to Anor Desert. Follow the zambo birds that are moving to Hysteria Cliffs in this season. When you get there, step in the place. Everybody will be hiding on the other side of the cliffs.

              And! Do not worry about the climate change. There might be snowing at this time of the year.

              Your sincerely,

              Niece Magda”

              Magda does not understand why Modran is revealing their only way to escape their fate but she believes she knows what she is doing. She sends the letter and hopes, aunt Isabel will not find out her curse is over.

              In fact, Pass of Hope is a place where everybody dies after stepping in. No one can get out alive. The place is the last of all hopes when there is no other way to stop the evil. The kingdom used it just once.

              Not knowing about the deceit aunt Isabel changes her direction towards Pass of Hope. As she steps in, the weather suddenly changes. The icy wind starts blowing and every second it gets colder and colder. It starts snowing heavily and there are hailstones failing from the sky, but aunt Isabel is not surprised at all thanks Magda’s warning. She goes further and further until she gets right in the middle of the pass, where, as she thinks, will find people of the kingdom headed by the new queen. Suddenly, the ground beneath them is disappearing and aunt with the army she leads is falling and falling and falling… to the unknown. Then, the ground closes and the weather calms. It’s a lovely sunny day again.

              The weeks pass and no one hears of aunt. However, after three weeks, a dead body is found floating in the sea. The local people bring the body to the palace because they recognize whose body it is. It is aunt Isabel.

              Although aunt Isabel brought a lot of evil, hatred and pain, the royal family loved her and believed she would change. But all they can do now is to honour the memory of her by making a funeral. They bury her in the royal crypt and after saying the last goodbye, the queen says to the people of Equilibrium: “We are safe and free from evil now. Finally, there is bright future ahead of us.”

            • Artefiletika pre rodičov

            • Vážení rodičia,

              srdečne Vás pozývame na workshop artefiletiky, ktorý sa uskutoční dňa 21.4.2022 o 16:30 prezenčne, v priestoroch našej školy. Artefiletika je výtvarná metóda posilňujúca zdravé jadro osobnosti a so žiakmi ju realizujeme od septembra tohto školského roka. Prostredníctvom sebaskúsenosti sa tak budete môcť oboznámiť s jej princípmi a cieľmi. Workshopom Vás bude sprevádzať sociálna pedagogička, výchovná a kariérová poradkyňa Mgr. Simona Braciníková a zástupca riaditeľky školy pre inkluzívne vzdelávanie, školský špeciálny pedagóg Mgr. Adam Škopp.

              Na artefiletiku sa nevyžadujú žiadne výtvarné schopnosti, pomôcky a kávu zabezpečíme tiež. :-)

              Prihlasovanie na workshop spustíme dňa 13.4.2022 prostredníctvom ankety na Edupage, kde Vám pošleme aj bližšie organizačné informácie.

              Maximálny počet účastníkov je 16.

              Veľmi sa na Vás tešíme.