• Novinky

            • Deň vody

            • "Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi."
                                                                                                               Leonardo da Vinci

              Tento deň bol jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.
              Žiaci našej školy skúmali, bádali, zhotovovali plagáty, tvorili básne, čítali príbehy, pozerali videá a zaujímavé prezentácie, prostredníctvom ktorých sa oboznámili s významom a kolobehom vody v prírode, získali poznatky o tom, kde všade v prírode sa voda nachádza, aké má podoby, ale aj o nebezpečenstve jej znečistenia človekom. Na hodinách výtvarnej výchovy kreslili a maľovali vodné kvapky a tiež zhotovovali čelenky. Nechýbali ani vodné hry a súťaže, no najviac sa žiakom páčilo experimentovanie s vodou.
              Prostredníctvom týchto aktivít získali dôležité poznatky o tom, aká je voda dôležitá pre každého z nás a tiež, že je obrovským darom.

              Mgr. Monika Kolinská

            • #ponozkovavyzva

            • Nezabudnite si zajtra dať 2 odlišné 🧦. A prečo? Lebo je tu PONOŽKOVÁ VÝZVA 🧦

              21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

              Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS môžete vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Spoločnosť Dedoles chce prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a rozhodla sa podporiť túto myšlienku kampaňou a propagáciou Svetového dňa Downovho syndrómu na svojej stránke https://www.ponozkovavyzva.sk/.

              ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY! Obuj si aj ty 21. marca dve odlišné ponožky, odfoť sa a zdieľaj fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti. Témou Ponožkovej výzvy 2022, ktorú vyhlásila medzinárodná organizácia Down Syndrome International, je „What inclusion means“, teda „Čo znamená INKLÚZIA“. Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím (UNCRPD) vo svojich všeobecných zásadách vyzýva na ich plnú a efektívnu účasť a začlenenie do spoločnosti. Ľudia s Downovým syndrómom však stále narážajú na množstvo prekážok a predsudkov.

              Inkluzívne vzdelávanie podporuje rozmanitosť študentov, ktorí sa učia byť k sebe vzájomne tolerantnejší. Pomáha búrať predsudky a bariéry a umožňuje ľuďom so zdravotným postihnutím, kam zaraďujeme aj Downov syndróm, nadviazať priateľstvá na celý život.

            • IQ olympiáda

            • Milí žiaci,

              dovoľujeme si Vás informovať o registrácii do 11. ročníka súťaže IQ olympiáda. Súťaž je celoslovenská, pre všetkých žiakov ZADARMO a môžete získať skvelé hodnotné ceny. Zapojiť sa môže každý žiak 5. - 9. ročníka ZŠ alebo prímy až kvarty osemročných gymnázií.

              Minulý rok sa do súťaže aj napriek pandémii zapojilo 9 222 žiakov z 824 škôl z celého Slovenska. IQ olympiáda je zameraná na vrodené schopnosti detí a ich logické myslenie, a teda nie na naučené vedomosti.

              Registrácia prebieha do 31.03.2022 na www.iqolympiada.sk. Po tomto termíne už nebude možné žiakov registrovať. Školské kolo bude spustené v termíne 04.04.2022 - 12.04.2022. Test trvá 30 minút a bude možné ho robiť zo školy aj z domu. Finále súťaže bude aj tento rok vo veľkolepých priestoroch niektorého zo slovenských hradov. Žiaci môžu vyhrať hodnotnú elektroniku, spoločenské hry, knihy a iné zaujímavé ceny. Bližšie informácie sa môžete dočítať tu: https://iqolympiada.sk/?p=61

              Školy s najväčším počtom zapojených súťažiacich získajú od nás zaujímavé odmeny. 11. ročník IQ olympiády prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. IQ olympiáda je organizovaná dobrovoľníkmi z neziskovej organizácie Mensa Slovensko.

              V prípade otázok sa môžete obrátiť na sutaz@iqolympiada.sk a v prípade technických problémov na help@iqolympiada.sk 

              Na našej škole je koordinátorkou IQ olympiády Mgr. Andrea Bachratá (koordinátorka pre prácu s nadanými žiakmi) - andrea.bachrata@zskarlova61.sk

              Prajeme veľa šťastia v súťaži!

            • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

            • V pondelok 14. marca 2022 sa konalo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali dve šikovné štvrtáčky - za poéziu Elenka Slížiková zo 4.C, ktorá prednášala úryvok z básne Pes Moko a jeho oko a za prózu Adelka Hajašová zo 4.B s príbehom Slečna Taľafatková a teatrálny teáter. Obe dievčatá podali fantastický výkon a svoje vystúpenie si veľmi užívali. Cenu si nakoniec odniesla Adelka Hajašová, ktorej porota udelila tretie miesto. Obom dievčatám gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            • Erazmus: Drama Week Day One

            • Milí kolegovia, žiaci, milí naši zahraniční hostia,

              vitajte v základnej škole na Slovensku, v jeho hlavnom meste Bratislava, v mestskej časti Karlova Ves. Volám sa Eva Horníková a pracujem na tejto škole 21 rokov. 8. rok som riaditeľkou. Dovoľte mi, aby som Vám v krátkosti predstavila našu školu. V tomto školskom roku máme 548 žiakov. 1. stupeň sú žiaci od 6 do 9 rokov v 13 triedach 1. stupňa. Nižšie stredné vzdelávanie absolvujú u nás žiaci do 15 rokov. Neskôr pokračujú v štúdiu na gymnáziách alebo stredných odborných školách.

              Obsah vzdelávania nám určuje Štátny vzdelávací program, z ktorého si školy vytvárajú podľa vlastných vízií a podmienok školské vzdelávacie programy. Náš Školský vzdelávací program má názov: Škola, ktorej to myslí. Verím, že aj v tak krátkom čase, ako je jeden týždeň Vám budeme môcť odprezentovať školu, mesto i Slovensko ako mysliace a krásne miesto na život.

              Súčasťou vedenia školy je Vám známa koordinátorka projektu Erasmus Martina Lošonská, ktorá sa snaží napĺňať potreby učiteľov, žiakov a rodičov na 1. stupni. Pre druhý stupeň má tieto kompetencie Gabriela Tomášová, ktorá zastrešuje aj celoslovenské testovania žiakov v 5. a 9. ročníku. Štát testuje vedomosti v týchto ročníkoch raz ročne. V roku 2020 a 2021 neboli na Slovensku tieto testovania možné z dôvodu pandemickej situácie.

              Pred štyrmi rokmi sme sa začali viac zamýšľať nad integrovanými, zdravotne znevýhodnenými žiakmi, ktorých začalo v našej škole pribúdať. Učíme sa rešpektovať ich inakosť, ktorá má rôzne podoby. Začala som vytvárať priestor pre odborné pozície. K školskej psychologičke pribudol školský špeciálny pedagóg, sociálna pedagogička a pedagogickí asistenti. Čoraz častejšie sme používali slovo inklúzia. Cestou inklúzie nás na našej škole vedie zástupca riaditeľky školy pre inkluzívne vzdelávanie Adam Škopp. Určite Vás rád zoznámi s členmi školského podporného tímu.

                          K základnej škole patria aj 2 školské zariadenia, a to Školský klub detí a Školská jedáleň.  Klub detí je v prevádzke od 6.30 ráno do 17,30 podvečer. Je určený pre žiakov 1. stupňa, ktorí sú rozdelení do stálych zmiešaných skupín, oddelení. Momentálne máme v škole 11 oddelení školského klubu detí. Činnosť pani vychovávateliek a aktivity klubu manažuje pani Simona Matuská. Druhým školským zariadením je školská jedáleň, ktorú vedie vedúci Marek Ravasz. Jedálny lístok zostavuje a v kuchyni diriguje pán šéfkuchár Rudy. V pondelok, utorok a piatok budete mať možnosť sami ochutnať jeho umenie.

              Našou pýchou sú moderne vybavené odborné učebne a areál v okolí školy, ktorý poskytuje dostatočný priestor na outdoorové vyučovanie. Žiakom ponúkame pestrú mimoškolskú činnosť a športové aktivity. Pevné hodnoty vychádzajú z 51. ročnej tradície školy. Pedagógovia a odborní zamestnanci ich dokážu spájať s modernými súčasnými trendami. Naša škola je partnerom žiakov a rodičov.

              P.S. - ďakujeme za krásny dar od zahraničných hostí z Turecka.

              Dear Colleagues, students and our dear hosts from abroad,

              Welcome to our Primary and Secondary School in Slovakia, in the Capital city of Bratislava, in the area Karlova Ves. My name is Eva Hornikova and I have been working at this school for 21 years. For the last 8 years I have been the Headmistress. Allow me to shortly tell you about our school. This school year we have 548 students. In the Primary School are students aged 6 to 9, divided into 13 classes. In the secondary school we have students up to 15 years old. Later they continue their education at a gymnazium/sixth form or go onto a middle school/college focused on a specific skill or profession.

              The content of our studies is determined by the State Educational Plan, which each school uses and adapts according to the schools specific vision and needs. Our education program is called The school that thinks! I believe that even in a short time we will be able to show you our school, our city and our country, Slovakia, as thinkers and a beautiful place to live.

              The management of the school consists of Martina Lošonska, who is already known to you as the co-ordinator of Erasmus plus. She is also responsible to meet the needs of the teachers as Deputy Head of the Primary School. Gabika Tomašova is responsible for the Secondary School, which includes the obligatory testing of all the 5th and 9th Graders, which applies to all students all over Slovakia. The State tests knowledge of these students once a year. In the year 2020 and 2021 these students were not tested due to the Pandemic Situation.

              Four years ago we started to think about the integration of students, students with disabilities, as more of them started to attend our school. We are learning to respect differences, that show themselves in different ways. We started to create positions for specialists in these areas. A school physchologist joined the school, a special needs teacher, school social worker and teaching assistants. More and more often we use the word inclusion. In our school the Inclusive Education Team is led by Adam Škopp. I am sure he will be happy to intorduce you to his team.

              Our Primary and Secondary Schools also includes Before and After School Clubs and the School Kitchen. The club is opened from 6.30 am to 17.30 pm. It is for students of the Primary School, who are divided into mixed groups. At the moment we have 11 groups in our before and after school programmes. Simona Matuska manages the Club tecahers and activities . Marek Ravasz is in charge of the school kitchen. But Rudy is the main chef who create and cooks the menu. Today, tomorrow and Friday you will have the opportunity to taste his creations.

              We pride ourselves on our modernly equipped classrooms and the areal around school which allows us to also teach outdoors. We offer our students a rich collection of out of school activities, including sports activities. Our firm tradtions come from the past 51 years since our school was founded.The teaching and specialist members of staff enable us to combine and include modern trends in our teaching. Our school is a partner with its students and parents.

              Thank you our dear hosts partners in the project, from Greece, Romania, Turkey, Portugal and Lithuania that you accepted our invitation to come to Slovakia. Especially during these covid times and when there is not peace everywhere in the world, I personally appreciate your presence.

              You were welcomed by students in the traditional Slovak dress and were given bread and salt, because in our country, bread is a symbol of hospitality and salt symbolises protection and health.

              The Folklore Group Dolina is a part of our school. They danced the joyful dance which is named čardáš. We believe that together this week we will be just as happy and joyful. Please, accept my invitation to an informal dinner this evening in the restaurant D14, in the capital city.

              We will meet again later our dear friends.

            • ERASMUS - Drama Week, Slovakia

            • Od zajtra, 14. marca do piatka 18. marca 2022 hostíme našich priateľov a zahraničných partnerov z Grécka, Rumunska, Turecka Portugalska a Litvy. Pripravili sme pre nich bohatý program nie len v našej novej zborovni a triedach, ale i v našom meste a na potulkách po Slovensku. Držte nám palce, aby sa nám podarilo odprezentovať školu, mesto i Slovensko ako mysliace a krásne miesto na život.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Už 68. ročník školského kola postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy privítal našich recitátorov, aby prostredníctvom zvolených literárnych textov vyjadrili vlastné pocity, názory a postoje, aby rozvíjali svoj svet predstáv, emócií, myslenia, aby pocítili kontakt s publikom. Všetci súťažiaci úspešne zvládli svoje vystúpenie a Matejovi budeme držať palce v okresnom kole!

              Výsledky – II. kategória – poézia

              1. Matej Marton – 5. B
              2. Nela Kolinská – 5. A
              3. Lucia Kopecká – 5. B

                       Natália Šuplatová – 5.A

               

              Výsledky – III. kategória – próza

              1. neudelené
              2. Lea Čárska – 9. B
              3. Adela Pulišová – 7. B

                        Karolína Martinková – 7. A

            • Všetkovedko

            • Celoslovenská vedomostná súťaž Všetkovedko patrí medzi deťmi medzi najobľúbenejšie. Je špecifická svojím zameraním- nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa deti doteraz v škole alebo v rodine stretli. Deti získavajú v súťaži aj nové skúsenosti dôležité pre ďalšie štúdium- čítanie s porozumením, prácu s textom a odpoveďovým hárkom. O titul Všetkovedko zabojovalo tento rok 20 048 detí. Sme radi, že aj v tejto ťažkej dobe mohlo 98 detí našej školy dokázať, čo všetko už o svete vedia a hlavne, zažiť pocit úspechu a výnimočnosti. Tí, čo sa zaradili medzi 30% najúspešnejších, sa potešili získaniu titulu Všetkovedko, ostatní titulu Všetkovedkov učeň. K titulu Všetkovedko srdečne blahoželáme týmto 39 deťom:

              2.A - Liliana Fekiačová, Pavol Vršanský, Martin Linkeš

              2.B - Teo Valdner, Milan Zvarík, Samuel Lobík, Linda Vaydová, Martina Smolárová, Melisa Petrlová, Laura Hroncová

              2.C - Jakub Kurek, Ján Podhradský, Ema Štefanková, Kamila Beňová, Oliver Šteffek

              2.D - Matúš Tomašovič

              3.A - Nela Káčeriková, Peter Sojka, Daniel Brzula, Ema Kováčová, Nina Káčeriková, Martin Veselský, Kristína Kičinová, Allan Simon, Júlia Pašková

              3.B - Nina Kolinská, Benjamín Štibrányi, Monika Kováčiková, Stela Pajtášová, Emma Bíla

              3.C - Tomáš Bandurič

              4.A - Paulína Rovanová, Patrik Krivý

              4.B - Juraj Šimek, Adela Hajašová, Lucia Tomašovičová, Filip Báňas, Samuel Filip Košík

              4.C - Roman Polanský

            • Návšteva knižnice v Karlovej Vsi

            • Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Pri tejto príležitosti žiaci 4.A navštívili miestnu knižnicu, kde sa konalo podujatie Čítajme si spolu, na ktorom deťom čítali: spevák, hudobník a spisovateľ Braňo Jobus, bábkoherec Martin Kollár a spisovateľka Petra Nagyová Džerengová.

              Tešili sme sa aj na Ľubomíra Feldeka, no ten pre chorobu nemohol prísť. Všetci traja sa nám predstavili, niečo o sebe porozprávali a potom prečítali z kníh. Bolo to príjemné stretnutie v objatí kníh. Po dlhej pauze sme mali kultúrny zážitok mimo našej školy.

              Veríme, že sa nám podobné stretnutia ešte podaria zorganizovať.

            • Jazykový kvet

            • Vo februári sa traja žiaci 2. stupňa zapojili do súťaže Jazykový kvet v kategórii poviedka v anglickom jazyku. Oliver Németh zo 6.A, Lea Ehrenberger zo 6.B a Viktória Hubková zo 7.A napísali veľmi pútavé príbehy, za čo všetci traja dostali naozaj pochvalné slová poroty.

              OLIVER NÉMETH dokonca v rámci bratislavského kraja  obsadil 2. miesto, k čomu mu srdečne blahoželáme a želáme ďalšie úspechy v celoslovenskom kole!

            • Hviezdoslavov Kubín - 1. kategória

            • Dňa 23.02.2022 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Štvrtáci potvrdili svoju recitačnú vyspelosť, no príjemne prekvapili aj naši druháci, ktorí súťažili prvýkrát.

              Výsledky súťaže:

              kategória poézia:

              1. Elena Slížiková - 4.C

              2. Karin Vršanská - 4.B

              3. Pavol Vršanský - 2.A

              Matúš Nemčovský - 2.C

               

              kategória próza:

              1. Adela Hajašová - 4.B
              2. Linda Kulíková - 4.C
              3. Ivana Ehnová - 4.A

                       Nina Kolinská - 3.B

               

              Víťazi oboch kategórií nás budú reprezentovať v okresnom kole. Blahoželáme!

            • Sme v tom spoločne...

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              zažívame nesmierne náročné časy. Každý z nás v poslednom období veril, že situácia nevyeskaluje do súčasnej podoby. Nestalo sa tak a spoločne čelíme narastajúcemu strachu, obavám a smútku. Všetci si v súvislosti s aktuálnou situáciou prežívame emócie, ktoré nás ťažia. Pre niektorých môže byť situácia ešte náročnejšia, pretože ich blízki sa nachádzajú v zasahovaných oblastiach.

              Preto buďme k sebe, prosím, solidárni a súcitní. Dnes, ešte výraznejšie ako inokedy netušíme, čím si zrovna prechádza človek, s ktorým sa rozprávame.

              „Deti vnímajú informácie z médií. Slovo vojna poznajú len z počítačových hier, resp. z hry ako takej, ale teraz je to niečo skutočné, čo je veľmi blízko Je na nás dospelých, aby sme informácie o vojne vysvetľovali primerane veku dieťaťa. S dieťaťom treba hovoriť jednoducho, aby nás pochopilo. Mali by sme sa veľa rozprávať o tom, čo deti o konkrétnej situácii vojnového konfliktu, ktorý je zrazu k nám tak blízko, zaujíma, na čo sa pýta. Nemusíme mať veľa faktických informácii o tejto situácii, ale majme na pamäti skôr ich potrebu emocionálneho zdieľania.  Je vhodné nechať priestor na emócie – či vo forme plaču, ale aj hnevu, ktoré sa môže prejavovať vo forme nedisciplinovanosti, vyrušovania a pod.“ hovorí psychologička PhDr. Alena Kopányiová, PhD.

              Milí rodičia,

              buďme prosím k deťom načúvajúci, rozprávajme sa s nimi a nebagatelizujme ich pocity. Aj oni súčasnú situáciu vnímajú a môže v nich vyvolávať zmätok a strach.

              Milí žiaci,

              na svoje pocity nie ste sami. Sme tu s Vami my, dospelí a kedykoľvek sa môžete na nás obrátiť. Či už na Vašich rodičov, alebo v škole na učiteľov, alebo niekoho dospelého, komu dôverujete.

              V prílohe prikladáme možné kontakty v rámci školy, alebo aj mimo školy.

              Spoločne to zvládneme.

              Kolektív ZŠ Karloveská 61

              Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie opäť aktivuje linku pomoci

              VÚDPaP 0910 361 252 (od 08 – 18 hod.)

              Tá je k dispozícii rodičom, učiteľom ale aj tínedžerom v krízových situáciách, ktoré si vyžadujú radu odborníka.